Vanliga frågor: Vad innebär distansarbete?

Modern teknik gör det möjligt för oss att arbeta på okonventionella sätt och det har fått arbetsmarknaden att utvecklas dramatiskt. Många företag upptäcker fördelarna med att arbeta på distans och antalet flexibla jobb kan komma att öka även framöver. I den här artikeln kommer du att få veta vad distansarbete innebär och hur du kan hitta det, vilka typer som finns samt fördelarna och nackdelarna med distansarbete för anställda och arbetsgivare.

Vanliga frågor: Vad innebär distansarbete?

Distansarbete är arbete som utförs utanför en traditionell kontorsmiljö och man talar även om det som att arbeta hemifrån. Begreppet distansarbete innebär att anställda kan arbeta med projekt och utföra sina dagliga arbetsuppgifter utan att behöva pendla till ett kontor varje dag. Det finns olika nivåer på distansarbete men gemensamt är att de ger anställda flexibilitet både professionellt och i privatlivet.

Typer av distansarbete

Distansarbete omfattar:

• Anställd helt på distans
  • Flexibelt jobb
  • Frilansande

Anställd helt på distans

Personer som är anställda helt på distans arbetar heltid från andra platser, för ett företag som har ett traditionellt kontor. De har en transparent lönenivå eller lön, och jobben är vanligtvis mycket karriärinriktade med tydliga utvecklingsvägar. Själva företaget har antagligen många distansarbetare och en struktur som stödjer distansanställningar. Detta bidrar till en hög nivå av kommunikation och produktivitet. Anställda helt på distans får också samma förmåner och lön som anställda som jobbar på kontoret. De anställda kan normalt sett bo var som helst i landet och ibland var som helst i världen. Här följer några populära yrken som kan utföras helt på distans:

• Digital marknadsföring
  • Copywriting och copyediting
  • Webbdesign eller grafisk design
  • Översättning
  • Kundtjänstledning
  • Mjukvaruutveckling
  • Administration av sociala medier
  • Onlineundervisning
  • Redovisning
  • Virtuell assistans

Flexibelt jobb

Den här typen av distansarbete erbjuder viss flexibilitet när det gäller schemat, platsen eller både och. Vanligtvis är ett flexibelt jobb en vanlig anställning på kontor där möjligheter till distansarbete erbjuds åtminstone en gång i veckan. Ibland låter företag anställda som jobbar på kontoret byta till en mer flexibel tjänst baserat på hur länge de har varit anställda, hur de lyckats i sitt jobb och beroende på om de har arbetsuppgifter som kan utföras på distans.

Vissa flexibla jobb fungerar tvärtom och de anställda kan arbeta på distans största delen av tiden men kommer in till kontoret för fysiska möten varje vecka. I sådana fall måste de anställda vanligtvis bo i närheten av orten där kontoret ligger.

Följande arbetsområden erbjuder ofta flexibla jobb:

• Datorer och IT
  • Försäljning och marknadsföring
  • Hälso- och sjukvård
  • Mjukvaruutveckling
  • Projektledning
  • Kontohantering
  • Redovisning och finans
  • Utbildning och fortbildning
  • Kundservice

Frilans

En frilansare är en entreprenör på distans som ofta genomför sidoprojekt och arbete i mindre skala. Många arbetar som frilansare vid sidan om ett vanligt heltids- eller deltidsjobb. Vissa frilansare strävar efter att bygga upp sin verksamhet så att den kan bli deras heltidsjobb. Andra väljer att frilansa vid sidan av på grund av ett intresse eller för att tjäna extra pengar. Arbetsområden där frilansarbete är vanligt är bland annat:

• Digital marknadsföring
  • Administration av sociala medier
  • Konsulttjänster
  • Designtjänster
  • Programmering
  • Skrivande och redigering

Fördelar med distansarbete

Skälet till att distansarbete är så eftertraktat numera är att det har många fördelar både för anställda och arbetsgivare. Det här är de viktigaste fördelarna:

För anställda

• Flexibel livsstil: Den vanligaste anledningen till att människor söker ett distansarbete är den flexibilitet som det innebär. Anställda helt på distans kan ofta påverka sitt schema inom ramen för vanliga kontorstider, medan frilansare kan arbeta när de vill. För föräldrar, personer med företag vid sidan av och de som håller på att utbilda sig ger distansjobb ofta bättre balans mellan arbete/privatliv där de får mer tid över för andra viktiga saker i livet.
  • Bättre hälsa: Anställda på distans är ofta mindre stressade och mer entusiastiska när det gäller sitt arbete jämfört med anställda som jobbar på kontor. Det arbetssättet låter människor arbeta i en bekväm miljö och de slipper kaoset och det slöseri med tid som det innebär att pendla varje morgon och kväll. Arbete utanför kontoret leder också till mer hälsosam kost och mer träning. Gladare och friskare medarbetare gör ett bättre jobb och känner större engagemang i sina arbetsuppgifter.
  • Förnyat intresse: Anställda som arbetar på distans känner sig ofta mer motiverade och inspirerade än de som arbetar på kontoret. De kan undvika störningar från omgivningen och hitta arbetsplatser som är tillräckligt tysta och avskilda för att vara maximalt produktiva. Möjligheten att kunna arbeta var som helst ger också en känsla av att vara uppskattad, och de anställda blir mer angelägna att uppfylla och överträffa sina mål.

För arbetsgivare

• Högre produktivitet: Arbetsgivare uppskattar distansarbete eftersom det ger ökad produktivitet. De anställda anstränger sig mer och slutför sitt arbete mer effektivt och med bättre resultat.
  • Kostnadsbesparingar: För arbetsgivare som anställer ett team som arbetar helt eller delvis på distans minskar de allmänna omkostnaderna genom lägre utgifter för kontorsinredning, utrustning, hyra och kontorsmaterial.
  • Engagerade anställda: Förutom att det ger mer effektivt arbete och kostnadsbesparingar, leder det ökade engagemanget hos distansanställda till att fler anställda stannar kvar på företaget. Ju längre anställda stannar, desto mer sammansvetsat och lojalt blir hela teamet. Ett team som arbetar bra tillsammans hjälper företaget att växa snabbare.

Nackdelar med distansarbete

Precis som alla andra arbetsförhållanden har distansarbetet även utmaningar. Här följer de vanligaste utmaningarna och några tips på hur man kan lösa dem:

För anställda

• Isolering: En nackdel med att inte jobba på samma ställe som ett team är att man kan känna sig ensam. Dagarna kan kännas långtråkiga när man går över från att arbeta i en livlig kontorsmiljö till att vara själv i hemmet. Om man utför arbetet på ett kafé eller i ett gemensamt arbetsutrymme kan distansarbetet kännas mer socialt.
  • Kräver självdisciplin: För att kunna arbeta utanför kontoret krävs att man kan komma igång på egen hand eftersom det inte finns någon i närheten som har koll på en. Om du märker att du jobbar långsammare hemifrån kan det vara en god idé att testa en ny omgivning för att minimera distraktioner.
  • Ingen direkt tillgång till ett team: Eftersom distansarbete har ett flexibelt schema kanske personer du behöver kontakta inte alltid finns tillgängliga. Ibland kanske du inser att du har en viktig fråga, men personen du behöver fråga har redan loggat ut från företagschatten för dagen. Vanligtvis finns det någon annan du kan vända dig till i dessa situationer, och genom att planera dina uppgifter i förväg kan du förhindra att oväntade hjälpbehov uppstår.

För arbetsgivare

• Potentiell ökning av distraktioner: Även om det finns distraktioner även på kontoret, kan det hända att de blir fler när anställda arbetar på distans. Att arbeta hemifrån kan innebära andra typer av avbrott beroende på den anställdas hemsituation, till exempel från barn, en partner, husdjur eller tv:n.
  • Brist på sammanhang: När man arbetar tillsammans får man en känsla av sammanhang och möjlighet att ha mer kontakt med andra. Eftersom distansarbete tenderar att vara isolerat kan det resultera i brist på gemenskap. Många företag drar nytta av telefonkonferenser, onlinechattar och andra verktyg för att engagera hela teamet.
  • Mindre tillförlitlighet och kontroll: Med mindre övervakning kan det hända att en anställds tillförlitlighet minskar och att kontrollen över arbetet inte blir lika stor som när en anställd arbetar på kontoret. Om man använder resultatmått och incitament för varje vecka kan det underlätta för den anställda att fortsätta vara produktiv och motiverad att arbeta hårt.

Så hittar du distansarbete

Idag är det lätt att hitta yrken som kan utföras på distans. Här följer några enkla sätt att hitta möjligheter till distansarbete:

1. Sök på jobbsajter för distansarbete

Nu finns det många webbplatser för jobbsökare som endast lägger upp jobb på distans och flexibla jobb. Du kan söka efter:

• Jobbkategori
  • Kontraktstyp
  • Karriärnivå
  • Arbetsschema, till exempel deltid eller heltid
  • Nivå av distansarbete (heltid, flexibelt, frilans)

2. Sök efter distansarbete på vanliga jobbsajter

På webbplatser som Indeed.com kan du använda nyckelord som ”arbeta hemifrån”, ”distans”, ”hemifrån” och andra liknande fraser för att hitta distansjobb och flexibla jobb. Vissa jobbsajter kan också ha speciella sökfunktioner.

3. Fråga din nuvarande arbetsgivare

Om du vill veta hur flexibiliteten ser ut för din nuvarande tjänst kan du fråga din chef om det finns möjligheter till distansarbete. Även om det bara handlar om någon gång i veckan kan det bidra till en bättre balans mellan arbete och privatliv. Om det fungerar bra kanske du kan arbeta på distans oftare eller till och med omvandla din tjänst till distansarbete på heltid.