Jag har kanske blivit utsatt för en bluff. Vad kan jag göra?

Misstänker du att du har blivit utsatt för en bluff? Nedan finner du tips och åtgärder:

Först och främst ska du avbryta all kommunikation med någon som du misstänker försöker lura eller har lurat dig.

Nästa åtgärd du kan vidta är att anmäla bluffen. Det är viktigt att kontakta rätt myndighet så snabbt som möjligt, så att du kan få hjälp med att få tillbaka pengar som du har blivit av med och för att förhindra att andra utsätts för samma bluff.

Om ett jobb som du har sett på Indeed väcker misstankar eller om du kontaktas angående ett jobb som verkar tvivelaktigt ska du omedelbart anmäla jobbet.

Om du misstänker att någon genomför en bluff med hjälp av ett legitimt företagsnamn kan du även kontakta det företaget och informera dem om att deras namn används av en bedragare.

Om du har blivit av med pengar, lämnat ut känsliga uppgifter om dig själv till någon som du misstänker är en bedragare eller ovetande har deltagit i en aktivitet som skulle kunna vara olaglig kan du kontakta den lokala polisen eller polisens it-brottsavdelning.

Om du har blivit av med pengar, delat dina bankuppgifter eller tror att du riskerar att utsättas för identitetsstöld kan du även rapportera bluffen till din bank eller ditt finansinstitut.

Om du misstänker att din dator eller enhet kan ha infekterats med skadlig kod eller utsatts på något annat sätt ska du genomföra en viruskontroll och se till att datorns skydd är uppdaterat samt ändra lösenorden på dina konton på nätet.