Minua on ehkä huijattu. Mitä voin tehdä?

Epäiletkö joutuneesi huijauksen uhriksi? Alla on vinkkejä ja ohjeita siihen, mitä tehdä seuraavaksi:

Aivan ensimmäiseksi on tärkeintä lopettaa kaikki yhteydenpito tahoon, jonka epäilet tai tiedät huijanneen sinua.

Sen jälkeen voit ilmoittaa huijauksesta. On tärkeää ilmoittaa tapahtuneesta asianmukaisille viranomaisille niin pian kuin mahdollista, jotta menetetyt varat voidaan yrittää saada takaisin ja estää muita joutumasta saman huijauksen kohteeksi.

Jos sinulla on jotain epäilyksiä työpaikasta, jonka olet löytänyt Indeed-palvelusta, tai jos olet saanut arveluttavan viestin tai työtarjouksen, tee ilmoitus työpaikasta viipymättä.

Jos epäilet, että joku on tehnyt huijauksen asiallisen yrityksen nimissä, voit ottaa yhteyden yritykseen ja kertoa, että sen nimeä käytetään petoksessa.

Jos olet menettänyt rahaa, antanut epäilemällesi huijarille arkaluonteisia henkilötietoja itsestäsi tai osallistunut mahdollisesti laittomaan toimintaan tahattomasti, ota yhteys poliisiin tai kyberturvallisuusviranomaiseen.

Jos menetit rahaa, luovutit pankkitilisi tiedot tai epäilet olevasi vaarassa joutua identiteettivarkauden uhriksi, ilmoita huijauksesta myös pankkiisi tai rahalaitokseesi.

Jos epäilet, että tietokoneeseesi tai laitteeseesi on voinut päästä haittaohjelma tai että se on muuten vaarantunut, suorita virustarkistus, päivitä tietokoneen suojaus ja vaihda verkkotiliesi salasanat.